Hanze studenten lopen stage in Oeganda

UGA_NICA_MelleNick

Melle Dijkstra, student ICT bij de Hanzehogeschool Groningen. Loopt stage bij National Instructors’ College Abilonino (NICA) van augustus 2018 tot januari 2019

“Als HBO-ICT student ben ik nu 13 weken stage aan het lopen bij de National Instructors’ College Abilonino. Mijn werkzaamheden bestaan uit de internet & intranet architectuur verbeteren en reguleren, het lesgeven in programmeren aan de studenten en het opzetten van 2 systemen vergelijkbaar met Blackboard en Osiris zoals wij dat kennen op de Hanze Hogeschool. Er is rekening gehouden met het beperkte internet, daarom zijn deze systemen in het netwerk van NICA zelf opgezet. Daardoor kunnen studenten de cursus materialen, school kalender en gedeelde bestanden bekijken zonder internet nodig te hebben (Al moet de stroom natuurlijk wel mee zitten). Op dit moment wordt er nog veel administratie op papier gedaan en langzaamaan willen ze over naar een digitale manier van werken. Daarvoor zal het tweede systeem in werking worden gebracht en zal de productiviteit moeten verhogen en de werkdruk moeten verlagen.

Omdat de school in een afgelegen gebied zit, is de stroom en internet instabiel. Ene dag is er internet en de volgende dag is het over met de pret. Voor een ICT student maakt dit natuurlijk een serieuze uitdaging en leer je dan ook mee om te gaan. Omdat deze omgeving zo anders is dan Nederland, leer je naast de stageopdrachten veel van de Afrikaanse (en specifieke de Oegandese) culturen.”

Nick Berends, student sportkunde bij de Hanzehogeschool Groningen, loopt stage bij National Instructors’ College Abilonino (NICA) van september 2018 tot januari 2019.

“In het begin had ik geen idee wat ik kon verwachten. Ik had geen idee van het dagelijkse leven, de cultuur en van de mensen, ondanks ik wel wat research gedaan had. Na een dag, een maand en zelf nu na twee maanden geniet ik nog steeds met volle teugen van dit prachtige land!

Mijn stage brengt mij zoveel meer dan alleen de opdracht die ik voor de Hanze en voor NICA uitvoer. De ervaringen van het werken in Afrika zijn onbetaalbaar en echt een geweldige ervaring.

Om niet in mijn enthousiasme te blijven steken en mijn afstudeerstage te vergeten, zal ik hier ook wat over vertellen. Ik studeer sportkunde aan de Hanzehogeschool en doe mijn afstudeerstage bij het NICA in Oeganda. Mijn scriptie gaat in een notendop over de kracht van sport in een ontwikkelingsland. Hoe kan sport bijdragen aan de ontwikkeling van een student, met name op het gebied van samenwerken en discipline. Door een sportcurriculum te creëren, wat aansluit op de studenten, zullen deze eigenschappen ontwikkeld kunnen worden. Daarnaast geeft de school, de studenten de mogelijkheid óm te sporten, door materialen en velden te realiseren wat hier geen vanzelfsprekendheid is.

Ik heb nog een maand stage te gaan en vind het nu al jammer dat het einde eraan zit te komen. Uganda is zon geweldig land en doordat het nog heel onontwikkeld is, kunnen ze alle hulp gebruiken. Ik ben de Hanze foundation zeer dankbaar voor de kans die ze me gegeven hebben en zeer trots op wat ze allemaal al bereikt hebben op de school!”