Hanze medewerkersreis Oeganda 2019

working together

Bedrag: € 30000

Locatie: Uganda

17 Hanzemedewerkers gingen in hun vrije tijd en voor eigen kosten vanuit de Hanze University Foundation naar het National Instructors’ College Abilonino (NICA) in Oeganda. De meesten zijn weer thuis. Lees update #4: herinneringen.

Op het NICA in Lira, Oeganda, werken zij samen met collega’s van de Oegandese school om zo ervaringen en kennis uit te wisselen, lesmethoden te delen en van elkaar te leren. Ook worden de handen uit de mouwen gestoken: samen met technisch geschoolde studenten van NICA renoveren onze collega’s studentenhostels en bouwen ze een nieuw toiletgebouw. Om deze renovaties te financieren hebben de medewerkers zelf € 30.000 ingezameld.

5.3.2019 – Update #4: Herinneringen

Na een mooie laatste week in Lira, Oeganda, zijn de meesten van ons weer thuis. Een paar collega’s pakken de kans om een tijdje door Oeganda te reizen en nog meer te leren over dit bijzondere land.

Hanze House

Tijdens de twee weken die we verbleven bij NICA hebben we samengewerkt en kennis uitgewisseld op verschillende gebieden, van onderwijs tot ICT en van de bibliotheek tot in de keuken. Daarnaast hebben we natuurlijk met z’n allen hard gewerkt aan de renovatie van het studentenhostel, dat bijna af is, alleen het stucen van de muren en het plaatsen van het dak moet nog gebeuren. Om de herinneringen te koesteren is het hostel officieel omgedoopt tot het ‘Hanze House’!

Op onze laatste avond werden we verrast door een heuse show van de studenten van NICA, die dansen uit verschillende streken van Oeganda lieten zien. Het was een mooie afsluiting van twee fantastische weken, waarin we een speciale band hebben opgebouwd met de collega’s daar, op een heel ander niveau dan we van tevoren konden bedenken. Naast de vele verschillen, zijn er ook zeker veel overeenkomsten tussen ons. We gingen met onze koffers vol schone kleding en weinig concrete verwachtingen naar Oeganda, en komen terug met koffers vol stoffige kleding en de mooiste herinneringen. We kijken terug op weken waarin we veel hebben mogen leren van onze Oegandese collega’s en veel hebben bijgedragen.

Reisverhalen delen

In april houden we een bijeenkomst om te vertellen over onze reis en onze verhalen te delen. Zou je graag een uitnodiging willen voor deze bijeenkomst? Geef je dan op via deze link.

 

26.2.2019 – Update #3 – Kennis delen

De eerste week zit er alweer ruim op! Inmiddels hebben alle deelnemers van de Hanze een plek gevonden waarop zij zich nuttig kunnen maken – door het delen van hun kennis, in het klaslokaal of op de bouwplaats. Ook de collega’s en studenten van NICA zijn steeds meer gewend aan hun gasten en stellen zich steeds meer open, wat mooie momenten oplevert.

De Hanzemedewerkers komen vanuit verschillende plekken van de organisatie en wisselen zoveel mogelijk uit op hun eigen vakgebied. Een aantal voorbeelden:

  • Frans van Haperen en Björn Mens van het Instituut voor Engineering hebben al verschillende apparaten op de campus weer aan de praat gekregen en doen engineering-gerelateerde proeven met studenten.
  • Juliana Montoya Cordona van het Centre of Expertise Energy houdt zich bezig met de energievoorziening van het nieuwe studentenhostel.
  • Anja Bandringa van Voeding en Diëtetiek helpt elke dag in de keuken van NICA om te koken voor de 400 studenten en medewerkers.
  • Marieke Doornbos van de Hanze Mediatheek helpt NICA-collega Vincent met het kijken naar een geautomatiseerd systeem voor het beheer van de bibliotheek, waarbij rekening gehouden moet worden dat de stroom én het internet regelmatig uitvalt.
  • Cor Blom van ICT houdt zich bezig met het lokaal beschikbaar maken van bronnen zoals Wikipedia en instructiecourses van YouTube in een offline elektronische leeromgeving en richt zich ook voornamelijk op het trainen van Sam, de lokale IT-medewerker hierin.

Daarnaast gaan de renovaties natuurlijk door. Komende vrijdag hopen we het studentenhostel om te dopen met een mooie nieuwe naam… maar deze maken we later bekend!

Cor Blom traint Sam, IT-medewerker bij NICA

Juliana (met de witte helm) bespreekt met NICA-collega’s de mogelijkheden voor de energievoorziening van het hostel

Frans en Björn in hun element

18.2.2019 – Update #2: Here we are! 

Na twee intensieve reisdagen zijn onze collega’s zondagavond aangekomen in Lira, Oeganda. De volgende dag stond in het teken van de kennismaking met de collega’s van NICA en de campus. De NICA-collega’s zijn erg trots op hun campus en laten deze dan ook graag zien. Vanaf vandaag loopt iedere medewerker mee met een NICA-collega die een gelijksoortige functie bekleedt. Iedereen heeft onwijs veel zin om op deze manier nieuwe inzichten op te doen en bovenal nieuwe vrienden te maken.

Ugali

Anja Bandringa, docent bij Voeding en Diëtetiek, helpt al mee in de keuken met het bereiden van de lunch voor alle studenten en docenten. Hier kwamen meteen grote verschillen boven tafel. Waar wij veel brood eten, eten de Oegandezen vijf dagen in de week ugali, een deeg van maismeel en water, gemaakt in grote potten op het vuur. Met een grote roeispatel roert men in de pan tot het een soort pasta wordt, waarna groenten worden gesneden, geroerbakt en toegevoegd.

De collega’s hebben € 30.000 ingezameld voor de renovatie van de studentenhostels en klaslokalen van NICA. Hiermee gaan een aantal medewerkers, vandaag van start. Zij worden aangestuurd door de technische studenten van NICA en gaan zo samen werken aan een mooi doel.

14.2.2019 – Update #1: See you soon!

Op 13 februari werden de medewerkers uitgezwaaid door de bestuursleden van de Hanze University Foundation. T-shirts en kofferlabels zijn uitgedeeld en de laatste details zijn besproken: tijd om te gaan! Bestuurslid Bix Jacobse spreekt zich uit over hoe bijzonder het is dat de medewerkers dit doen: ‘Fantastisch dat zij zich inzetten voor de Hanze University Foundation. Je kunt zien dat ze veel zin hebben om NICA te bezoeken.’

Verhaal achter de reis

Vorig jaar is er voor het eerst een groep een groep Hanze-medewerkers naar Kenia gereisd. Nog tot op de dag van vandaag hebben onze collega’s regelmatig contact met de collega’s van North Coast Medical Training College. Door het succes van vorig jaar, is er nu een vervolg naar een ander project van de Hanze University Foundation: National Instructors’ College Abilonino. Ook bekend als het lustrumdoel van de Hanze: Unify 4 Uganda.

De Foundation is nu al erg trots op de betrokkenheid van de medewerkers. Door de verkoop van producten en het installeren van waterontharders is maar liefst € 20.000,- ingezameld, wat door non-profit organisatie Wilde Ganzen is aangevuld tot € 30.000,-. Een mooi bedrag om mooie dingen mee te bereiken. Wij zijn er klaar voor!

Vanaf links: Alida de Winter, Erna van Poelgeest, Brenda Raatjes, Els Loeff, Gert Kuipers, Maryam Maftoon, Frans van Haperen, Björn Mens, Anja Bandringa, Ria Logtenberg, Christiena de Vries, Annette Doornkamp, Marieke Doornbos, Obbert Nieuwenhuis, Jacquelien Rothfusz, Juliana Montoya Cardona en Cor Blom. Vincent Hopmans staat niet op de foto, maar gaat wel mee.  

1.10.2018 – #Fondsenwerving

Wegens groot succes van de medewerkersreis naar Kenia 25 februari tot 10 maart 2018 (zie: https://hanzeuniversityfoundation.nl/en/story/care4kenya2018/), kondigen we met enthousiasme aan dat we in februari 2019 nogmaals de mogelijkheid bieden voor Hanze medewerkers om de Hanze slogan uit te dragen: “share your talent, move the world”. Deze keer naar National Instructors College in Abilonino (NICA), in Oeganda.

We zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen, we zullen op 16 februari vertrekken tot 1 maart, in totaal gaan we met een groep van ongeveer 20 personen. 1x per maand spreken de deelnemers met elkaar af om elkaar te leren kennen en om de sponsor acties te bespreken.

Het doel van de reis is om de persoonlijke en interculturele vaardigheden van HG medewerkers te versterken en om de behoeften van NICA, zoals beschreven door de directeur van het college, aan te pakken en samen met de NICA collega’s: kennis uit te wisselen.

Over NICA en Unify 4 Uganda

Tijdens de lustrum periode, zet de Hanzehogeschool zich in met studenten, personeelsleden, bedrijfsleven, alumni en Groningers voor verschillende goede doelen. Één van de goede doelen is het National Instructors College in Abilonino. Misschien heb je de actie: “Unify 4 Uganda” al voorbij zien komen! De medewerkers zullen geld inzamelen voor het renoveren van de (vervallen) klaslokalen en zelfs een aantal klaslokalen om te bouwen naar studentenhostels.

NICA leidt docenten op voor alle technische scholen in Oeganda. De school ligt op ongeveer 200km ten noorden van de hoofdstad Kampala en biedt verschillende 2-jarige lerarenopleidingen aan. Per jaar studeren er ongeveer 400 studenten af die als techniek docenten aan de slag gaan in het hele land. De deelnemers van de Hanze zullen samenwerken met de docenten van NICA, maar ook de toekomstig docenten, die nu student zijn.

De medewerkers van National Instructors College in Abilonino zijn zeer enthousiast om samen te werken met medewerkers van de Hanze!

Klik hier voor foto’s van de NICA campus en video’s van een aantal NICA medewerkers, die uitleg geven over de uitdagingen van hun college.

Fondsenwerving

De Hanze medewerkers willen niet met lege handen naar Oeganda. Momenteel zijn ze druk bezig om in totaal €30 000 op te halen, voor de renovatie van oude, vervallen klaslokalen en het ombouwen van klaslokalen naar studentenhostels. Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste acties? Volg dan onze Facebook pagina:  https://www.facebook.com/Hanzemedewerkersreis/ !

Wilde Ganzen

Wilde Ganzen heeft onze aanvraag goed gekeurd om onze actie te ondersteunen! Ze zullen uiteindelijk de helft van het bedrag nog bovenop het ingezamelde bedrag sponsoren! Dus elke €1 wordt dan €1,50 waard! en elke €10 euro wordt dan €15 euro! En ga zo maar door!

Afgelopen acties:

 

Share: